De cold case van Herman Meert

26-01-1994
Slachtoffer: Herman Meert
Locatie: Brussel
Datum: 26 januari 1994

Op woensdag avond 26 januari 1994 zagen patrouillerende rijkswachters een witte BMW 324 staan langs de E19, tussen een motel en een kartonfabriek. Het was een gebied dat veelal bezocht werd door homoseksuele mannen in de zoektocht naar een seksueel avontuur. Politie reed er vaak even langs om de boel te controleren, en de rijkswachters besloten om diezelfde reden even bij de wagen te kijken. Echter toen zij het voertuig naderde scheurde de BMW er opeens met hoge snelheid vandoor. Op de plek waar de auto had gestaan troffen de agenten twee plassen bloed en een kapotte bril. Het voorspelde niet veel goeds.

Drie dagen later trof men het achtergelaten witte voertuig aan in de Molenbeeksestraat in Laken. Toen de kofferbak werd geopend op de wagen te controleren deed de politie een schokkende ontdekking, toen er een levenloos lichaam in bleek te liggen. Het was dat van de vermiste pastoor Herman Meert. 

Politieonderzoek
Het lichaam van de vermoorde pastoor werd onderworpen aan een autopsie. Daaruit bleek dat Herman vermoord was door vijf messteken, en dat er een mysterieus nummer in zijn handpalm was geschreven dat deed denken aan een nummerplaat. De politie stelde vast dat zijn gouden horloge en portefeuille waren gestolen door de moordenaar(s). Wat was hem overkomen? Om die vraag te beantwoorden startte men groot onderzoek.

Voor het moordonderzoek was het belangrijk om eerst in het leven van Herman Meert te duiken. Wie was de 45-jarige nou eigenlijk? De politie ontdekt dat hij begin jaren negentig op relatief jonge leeftijd aan de slag ging als pastoor bij de autonome parochie Vlaams-Brabantse Vlezenbeek. Herman wist in korte tijd erg populair te worden en zorgde voor veel nieuwe kerkelijke volgelingen. Op het eerste oog glansde er een mooie carrière voor hem, maar de politie ontdekte al gauw dat het bisdom hem in zijn dossier gecatalogeerd had als 'risicopastoor'. De map bleek, in een poging het onchristelijke verleden van Herman te verdoezelen, echter vooraf te zijn gezuiverd van bepaalde bladzijden. Die conclusie was makkelijk te trekken vanwege de niet kloppende nummering van de documenten. Maar waarom was Herman dan een risicopastoor volgens het bisdom? 

Naar dit antwoord zoekende, stuitte de Brusselse politie al snel op sporen van Herman's dubbelleven. Zo bleek hij vaste klant te zijn van een sauna/bar aan het Barricadeplein in de hoofdstad, waar men de rechercheurs wees op het feit dat Herman zijn beroep niet publiekelijk uitdroeg. Niemand wist blijkbaar dat hij een pastoor was, en hij droeg nooit een kruisje op zijn bovenkleding. Hoe meer het onderzoeksteam in het leven dook van Meert, des te meer zij te weten kwam over de geheime bezigheden van het slachtoffer. Herman bleek een fervent bezoeker te zijn van homo-ontmoetingsplaatsen, de zogenaamde homoparkings. De politie ontdekte daarnaast dat hij een voorliefde had voor minderjarige jongens. Een uitermate gevoelig onderwerp bij de kerk. 

Het Belgische politie orgaan deed er alles aan om de moord op de pastoor op te lossen. Het sprak met talloze mensen, en reisde in de zoektocht naar de waarheid zelfs af naar de Afrikaanse jungle om een vertrokken missionaris te verhoren. Maar het leverde allemaal niets op. Het raadselachtige misdrijf bleef een mysterie. 

Omdat de hand waarop een reeks nummers was geschreven beschouwd werd als een van de belangrijkste bewijsstukken, werd de ledemaat geamputeerd en opgeslagen. Eerst in een vriezer, en uiteindelijk in een bokaal dat tot op de dag van vandaag onder het justitie-paleis ligt. Wellicht komt het lugubere stuk ooit nog van pas.


© Sander Meyer, coldcasezaken.be

Heeft u informatie of tips?

De moord op Herman Meert is na al die jaren nog steeds onopgelost. De politie vermoedt dat het dubbelleven van Herman in verband staat met het misdrijf, maar veel aanwijzingen heeft het onderzoek niet opgeleverd. Om de oplossing dichterbij te brengen is er meer informatie nodig. Weet u iets over deze cold case zaak? Twijfel dan niet en laat het nu weten. 

Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan het e-mailadres-veld leeg. 
U kunt ook bellen naar het gratis nummer van de Belgische politie 080/03.03.00

CSY-Belgium werkt samen met coldcasezaken.be om aandacht te vestigen op de Belgische vastgelopen moordzaken. Zonder winst of verdienmodel investeren wij hierin onze tijd en energie zodat deze cold cases niet worden vergeten en er hopelijk gerechtigheid volgt voor slachtoffers en nabestaanden. 

Maar omdat wetenschappelijk onderzoek geld kost, en de overheid maar een beperkt budget heeft, hopen wij dat er mensen zijn die ons een financieel steuntje in de rug willen geven. Als u hieraan wilt bijdragen,
klik dan hier
- Werkelijk elke euro wordt gebruikt voor cold case onderzoek.

Bent u familielid van het slachtoffer of heeft u een toevoeging aan onze website?
Contacteer coldcasezaken.be of CSY-Belgium.be
Disclaimer & bronvermelding


Help mee

Wilt u meehelpen in de zoektocht naar antwoorden? Dat kan door ons te volgen op onze sociale media kanalen, en door vervolgens onze berichten openbaar te delen met uw netwerk. De grote kracht van het oplossen van moordzaken is het feit dat erover gebabbeld wordt. Men zegge het voort. 

Uw hulp is dus écht van groot belang, en wij hopen dat u op deze wijze met ons wilt samenwerken.
Want zo zien wij het, als een samenwerking. Enkel samen kunnen we cold case zaken oplossen.