De cold case van Claude Mahieu

28-10-2006
Slachtoffer: Claude Mahieu
Locatie: Bergen
Datum: 28 oktober 2006

Op 28 oktober 2006 deed een conciërge van de ondergrondse parkeergarage van het Belgische kantoor van het ministerie van Financiën een gruwelijke ontdekking. Rond 09:30 uur trof hij daar een dode man aan die op de grond lag in een plas bloed. Het bleek te gaan om de 63-jarige ambtenaar Claude Mahieu. Een nog onbekende dader had hem op gewelddadige wijze vermoord door hem meerdere malen met een voorwerp op zijn hoofd te slaan.

Politieonderzoek
De recherche stelde vast dat Claude in het kantoorgebouw werkte als ambtenaar en dat hij tevens in de buurt van zijn werk woonde. Hij beschikte over een pasje waarmee hij 24 uur per dag zijn wagen kon stallen in de garage waar hij later zou worden vermoord. Autopsie op het lichaam stelde vast dat Mahieu op vrijdag, de dag vóór de vondst van zijn lichaam, rond 20:15 uur moest zijn overleden. Omdat er geen bewakingscamera's in het gebouw hingen vreesde het onderzoeksteam dat het een lastige zaak zou worden. 

De politie ging opzoek naar getuigen.

Twee dagen na de dood van Claude kwam er wat meer duidelijkheid in het onderzoek. Hoewel er in de parkeergarage blijkbaar geen beveiligingscamera's waren opgehangen, beschikte het wel over een veiligheidssysteem. Daaruit bleek dat Claude de parking om 20:16 uur binnen was gereden, en dat hij op dat moment in gezelschap was van een vrouw. De twee verlieten de parking nadat zij de boodschappen uit de auto hadden gehaald. Maar omdat de vrouw het licht in de auto was vergeten uit te doen, keerde Mahieu een paar minuten later alweer terug om deze te doven. 

De recherche sprak met deze dame, en zij vertelde dat ze merkte dat Claude niet terugkeerde van het uitzetten van de autolampen. Ze had hem toen geprobeerd te bellen op zijn GSM, maar besloot naar huis te lopen toen hij zijn telefoon niet opnam. Die nacht had ze hem opnieuw velen malen tevergeefs geprobeerd te bellen. De volgende ochtend bezocht ze ongerust de woning van Mahieu, maar omdat hij niet thuis was ging ze uit wanhoop direct door naar de woning van de conciërge van de parkeergarage. Deze is hierop-volgend naar de garage gegaan en ontdekte daar het levenloze lichaam van de ambtenaar.

Alle scenario's open
Het rechercheteam van Bergen hield alle scenario's open. In het begin van het onderzoek werd zelfs getwijfeld aan moord. Wellicht had Mahieu een epileptische aanval gehad en was hij daardoor hard op zijn hoofd gevallen, dachten de onderzoekers. Uitgebreid onderzoek sloot deze optie echter vrijwel zeker uit. De verwondingen waren zeer hoogstwaarschijnlijk aangebracht met geweld. 

Met welk motief de dader het misdrijf had gepleegd was voor de recherche niet duidelijk. Wel was bekend dat er in de weken voor de moord een aantal diefstallen in de parkeergarage hadden plaatsgevonden. Was Claude een inbreker tegen het lijf gelopen toen hij onverwachts nog even terug ging naar zijn auto? Had de ambtenaar soms vijanden? Het werd allemaal niet duidelijk. 

Nieuwe getuigenoproep
Jaren gingen voorbij en de zaak bleef onopgelost. Meer dan tien jaar later, in 2016, riep de politie opnieuw getuigen op om zich te melden. Zij stelde dat het onderzoek nog steeds niet was gesloten, en vroeg mensen langs te komen als zij in de periode rond de moord verdachte handelingen of een verdacht voertuig in de buurt van het gebouw hadden gezien, of informatie hadden over het misdrijf. Er kwam geen doorbraak.


© Sander Meyer, coldcasezaken.be

Heeft u informatie of tips?

Er zijn alweer jaren verstreken, en de dader van de moord op Claude Mahieu loopt nog altijd vrij rond. Weet u wat er die vrijdag-avond even voor half negen gebeurd is in die bewuste parkeergarage? Omdat er maar weinig bekende feiten naar boven zijn gekomen kan ieder detail zorgen voor een nieuw licht op de zaak. Laat het alstublieft nu weten

Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan het e-mailadres-veld leeg. 
U kunt ook bellen naar het gratis nummer van de Belgische politie 080/03.03.00

CSY-Belgium werkt samen met coldcasezaken.be om aandacht te vestigen op de Belgische vastgelopen moordzaken. Zonder winst of verdienmodel investeren wij hierin onze tijd en energie zodat deze cold cases niet worden vergeten en er hopelijk gerechtigheid volgt voor slachtoffers en nabestaanden. 

Maar omdat wetenschappelijk onderzoek geld kost, en de overheid maar een beperkt budget heeft, hopen wij dat er mensen zijn die ons een financieel steuntje in de rug willen geven. Als u hieraan wilt bijdragen,
klik dan hier
- Werkelijk elke euro wordt gebruikt voor cold case onderzoek.

Bent u familielid van het slachtoffer of heeft u een toevoeging aan onze website?
Contacteer coldcasezaken.be of CSY-Belgium.be
Disclaimer & bronvermelding


Help mee

Wilt u meehelpen in de zoektocht naar antwoorden? Dat kan door ons te volgen op onze sociale media kanalen, en door vervolgens onze berichten openbaar te delen met uw netwerk. De grote kracht van het oplossen van moordzaken is het feit dat erover gebabbeld wordt. Men zegge het voort. 

Uw hulp is dus écht van groot belang, en wij hopen dat u op deze wijze met ons wilt samenwerken.
Want zo zien wij het, als een samenwerking. Enkel samen kunnen we cold case zaken oplossen.