'MYcrobe' project

Kunnen we met het Y-chromosoom ook héél dicht verwante mannen gaan onderscheiden? En wat met vrouwelijke daders, wordt iets van ons DNA ook mooi doorgegeven in de moederlijke lijn? En is er misschien een verband tussen uw DNA en de heel kleine beestjes op uw huid en in uw mond? 
→ We zoeken het graag uit!

'MYcrobe', wat?

Zowel binnenin als vanbuiten huisvest ons lichaam een grote diversiteit aan micro-organismen (o.a. bacteriën en virussen), elk met hun eigen DNA: ons microbioom. Elke persoon heeft een unieke microbioom samenstelling. Deze samenstelling hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld leeftijd, woonplaats en eet- en drinkgewoontes. Daardoor verandert het microbioom doorheen de tijd. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het microbioom van familieleden toch meer op elkaar lijkt dan dat van niet-familieleden. Het is echter nog onduidelijk of dit komt door hun genetische verwantschap – dit is hun gelijkaardig DNA – of gedeelde omgevingsfactoren.

Een op afstamming berustende (fylogenetische) benadering om te reconstrueren of en in welke mate er een associatie is tussen het microbioom van volwassenen en gastheergenetica versus omgeving, ontbreekt nog steeds. Om dit te onderzoeken, moeten we weten hoe ver mensen verwant zijn. Dit kunnen we achterhalen dankzij kleine stukjes in het menselijk DNA, zowel in de vaderlijke lijn als in de moederlijke lijn. Vaderlijke lijnen kunnen we volgen via een klein stukje in het mannelijk DNA: het Y-chromosomaal DNA. Moederlijke lijnen kunnen we dan weer volgen via het mitochondriaal DNA.

Gecreëerd met BioRender.com

Het Y-chromosoom wordt grotendeels voor generaties lang intact doorgegeven van vader op zoon. Op deze manier dient het Y-chromosoom als een krachtig hulpmiddel voor genetisch-genealogisch onderzoek, en biedt het een sterke link tussen genetische kenmerken en een familiestamboom. Via het mannelijk Y-chromosoom kunnen we namelijk dicht, ver en evolutionair verwante mannen in de vaderlijke lijn identificeren. Het mitochondriaal DNA wordt daarentegen grotendeels onveranderd doorgegeven van moeder op kind. Via het mitochondriaal DNA kunnen we evolutionair verwante mannen in de moederlijke lijn identificeren.

Voor het 'MYcrobe' project zijn we op zoek naar volwassen (>18 jaar) mannen uit België en Nederland waarvan hun vaderlijke lijn gelinkt kan worden aan een andere deelnemer. Wij zijn specifiek op zoek naar zowel dicht (tweelingen) als ver (minimaal 6 en maximaal 15 generaties) verwante mannen. Door de genetische informatie verkregen uit hun DNA en microbioom, kunnen we de genetica achter de genealogie bestuderen. Zo verkrijgen we nieuwe inzichten in onder andere de genetische verwantschap, de invloed van verwantschapsgraad en geografie op het microbioom, en de waarde van zowel Y-chromosoom als microbioom analyse.

Inschrijvingen

We zoeken nog enthousiaste mannelijke tweelingen en verre achterneven voor ons MYcrobe project! Klik hier voor meer informatie en om je kandidaat te stellen via het inschrijvingsformulier.

  • Volg hier het MYcrobe project op de voet

Vragen of opmerkingen?

  • Contacteer ons via het formulier hieronder:

Meer informatie

Inschrijven?

01-01-2024

Indien u het profiel hebt dat wij zoeken, krijgt u de mogelijkheid om deel te nemen aan dit uniek en volledig gratis genetisch-genealogisch project, waarmee u een bijdrage kan leveren aan de wetenschap.

Bent u benieuwd naar het verloop van het MYcrobe onderzoek? Daar kunnen we helemaal inkomen. Dus we wensen u van harte welkom op de nieuwspagina van het MYcrobe project. MYcrobe is een citizen science project dat uitgevoerd wordt aan de KU Leuven. Hieronder kunt u de grote lijnen over het verloop van dit uniek, wetenschappelijk project even...